След Цветница започва Великата седмица.Тя завършва с най-големият християнски празник ВЕЛИКДЕН.
На Велики Четвъртък не се работи и не се пере.Тогава се боядисват Великденските яйца.
Боядисването на яйцата е езически обичай ,но е бил възприет от християнската религия.Яйцето е символ на живота и здравето.Велокденското яйце се боядисва през деня ,на светло ,докато не е залязло слънцето.Великденските яйца се боядисват само от жени.Първото боядисано яъце трябва да е червено.С него домакинята натрива бузките и брадичките на на децата като описва кръст и нарича децата да са здрави.
ТЕХНИКИ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА
- Великденските яйца стават много красиви ,ако преди да се боядисат върху тях се рисуват картини с топъл восък.
- Много пъстри стават яйцата ,ако в боите се капнат капки олио.След това топете едно и също яйце в различни бои.
- Апликация на листо или детелина можете да направите като като го закрепите към яйцето с марля и го потапяте в боите.Листото остава с натуралния цвят на яйцето ,а самото яйце може да боядисате в какъвто цвят желаете.
- Разтворете желатин така,че да стане гъста каша.Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина.След това с друга четчица потопена в неразтворени бои за великденски яйца се оформят фигурки.Получават се фантастични фигури.
- Взимат се обелки от стар лук.Всяко яйце се увива в тях и се пристяга.Пуска се да се вари направо в боята .Яйцето се освобождава от обвивката след като истине.Най -сполучливо се получава в зелена боя.Нюансите са невероятни.Накрая за блясък се излъсква с парче вълнен плат намаслено с олио.
- НИКОГА НЕ БОЯДИСВАЙТЕ ЯЙЦАТА НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК!
- На Разпети петък идете на църква.Минете под масата за здраве.
ВЕЛИКА СЪБОТА
Тогава се месят козунаците и може да боядисвате яйца,ако не сте успели в четвъртък.Докато месите козунаците ,наричайте за здраве и дълъг живот.
Рецепта за козунак
Продукти:
- 5 яйца
- 1 и 1/2 чаша захар
- 1 ч.чаша разтопено масло
- 1 кг.брашно
- мая/колкото кибритена кутийка/
- лимонова кора/настъргана или 1/2 шишенце лимонова есенция
- стафиди
- жълтък за намазване
Млякото се затопля и в него се разтваря маята.Добавят се 1 ч.чаша захар и 2 с.л брашно.Яйцата се разбиват с останалата захар.Прибавя се маслото/3/4 чаша/ и настърганата кора от лимон.
Брашното се пресява и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.Замесва се тесто /за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло /намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.Когато тестото стане двойно ,намазваме пак с разтопено масло в което е разтворена ванилията ,и го разделяме на 3-4 топки.Прибавяме стафидите .Оформяме ленти,които сплитаме на плитка и които прехвърляме в кругла форма с дупка в средата.
Тестото втасва за 2-ри път.Преди да го сложим да го печем,намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.Пече се на 15 градуса във фурната.
СЪВЕТ; В дупката на козунака може да подредим боядисаните яйца.
Няма коментари:
Публикуване на коментар