събота, 14 април 2012 г.

ВЕЛИКДЕН

         
 След Цветница започва Великата седмица.Тя завършва с най-големият  християнски празник ВЕЛИКДЕН.
На Велики Четвъртък не се работи и не се пере.Тогава се боядисват Великденските яйца.
           Боядисването на яйцата е езически обичай ,но е бил възприет от християнската религия.Яйцето е символ на живота и здравето.Велокденското яйце се боядисва през деня ,на светло ,докато не е залязло слънцето.Великденските  яйца се боядисват само от жени.Първото боядисано яъце трябва да е червено.С него домакинята натрива бузките и брадичките на на децата като описва кръст и нарича децата да са здрави.
        ТЕХНИКИ ЗА БОЯДИСВАНЕ НА ЯЙЦА
  • Великденските яйца стават много красиви ,ако преди да се боядисат върху тях се рисуват картини с топъл восък.
  • Много пъстри стават яйцата ,ако в боите се капнат капки олио.След това топете едно и също яйце в различни бои.
    • Апликация на листо или детелина  можете да направите като като го закрепите към яйцето с марля  и го потапяте в боите.Листото остава с натуралния  цвят на яйцето ,а самото яйце може да боядисате в какъвто цвят желаете.
    • Разтворете желатин така,че да стане гъста каша.Сварените и охладени яйца се намазват с четка с желатина.След това с друга четчица потопена в неразтворени бои за великденски яйца се оформят фигурки.Получават се фантастични фигури.
    • Взимат се обелки от стар лук.Всяко яйце се увива в тях и се пристяга.Пуска се да се вари направо в боята .Яйцето се освобождава от обвивката след като истине.Най -сполучливо се получава  в зелена боя.Нюансите са невероятни.Накрая за блясък се излъсква с парче вълнен плат намаслено с олио.
    1. НИКОГА НЕ БОЯДИСВАЙТЕ ЯЙЦАТА НА РАЗПЕТИ ПЕТЪК!
    2. На Разпети петък идете на църква.Минете под масата за здраве.
ВЕЛИКА СЪБОТА 
Тогава се месят козунаците и  може да боядисвате яйца,ако не сте успели в четвъртък.Докато месите козунаците ,наричайте за здраве и дълъг живот.

Рецепта за козунак

Продукти:
  1. 5 яйца
  2. 1 и 1/2 чаша захар
  3. 1 ч.чаша разтопено масло
  4. 1 кг.брашно
  5. мая/колкото кибритена кутийка/
  6. лимонова кора/настъргана или 1/2 шишенце лимонова есенция
  7. стафиди
  8.  жълтък за намазване
Начин на приготвяне
    Млякото се затопля и в него се разтваря маята.Добавят се 1 ч.чаша захар и 2 с.л брашно.Яйцата се разбиват с останалата захар.Прибавя се маслото/3/4 чаша/ и настърганата кора от лимон.
     Брашното се пресява  и в него се прави кладенче, в което изсипваме маята и яйчената смес.Замесва се тесто /за да не полепва по ръцете е добре да ги намажем с масло /намазва се с масло и се оставя да втаса на топло.Когато тестото стане двойно ,намазваме пак с разтопено масло в което е  разтворена ванилията ,и го разделяме на 3-4 топки.Прибавяме стафидите .Оформяме ленти,които сплитаме на плитка и които прехвърляме в кругла форма с дупка в средата.
Тестото втасва за 2-ри път.Преди да го сложим да го печем,намазваме козунака с жълтъка и го набождаме с вилица.Пече се на 15 градуса във фурната.

СЪВЕТ; В дупката на козунака може  да подредим боядисаните яйца.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама