петък, 5 август 2011 г.

През лятото хранене по средиземноморски


Август месец дойде ,а с него и така желаните отпуски.Лятото е в разгара си и слънцето ни дарява с топлина , а морето ни привлича с още по голяма сила.
Ако вече се разхождате по крайморската алея мирисът на море и риба ще ви подскаже ,че е време да се насладите на морските деликатеси.
     Ето и някои конкретни указания как да преминете на средиземноморска диета.
     Хиляди проучвания са потвърдили ,че традиционната средиземноморска диета
действително намалява риска от инфаркт,а също така помага за предпазване от диабет,ефизем,астма,болестта на Алцхаймер,депресия и някои видове рак.

      Принципите на хранене ,които са характерни за средиземноморската кухня са следните :
  1. Висока консумация на зехтин,бобови растения,зърнени храни и плодове и зеленчуци
  2. Умерена консумация на млечни продукти,риба и червено вино
  3. Ниска консумация на месо и месни продукти

        Хората от  Средиземноморският район ядат предимно пресни храни ,преминали през минимална топлинна обработка,които овкусяват с розмарин,босилек,магданоз,риган,копър или мента вместо с тежки солени сосове.В повечето блюда основна роля играят лукът,чесънът,доматите и зехтинът,а поддържаща чушките,гъбите,краставицата,артишокът и марулята.
        СЕДМИЧНО МЕНЮ ПО ВРЕМЕ НА ВАКАНЦИЯ
  •  ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ всеки ден 
Наблягайте на ябълките,черешите,прасковите,грейпфрута,фурмите и пъпеша ,както и на домати,броколи,чушки,артишок и патладжан.Не забравяйте също така за  лука,гъбите картофите и целината.
    • РИБА И МЕСО-Позволявайте си риба,моски дарове и птиче месо 2-3 пъти седмично като се спрете на миди,скариди ,скумрия,риба тон,омари,сьомга и камбала.
    Използвайте предимно зехтин при приготвянето на храната.Той намалява лошия холестерол и благоприятства за добро здраве

    • МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ-Много предпазливо ги консумирайте.Избягвайте кашкавала,топените и пушени сирена и вместо това залагайте на саламуреното сирене,както и на прясното и кисело мляко.
    • ЗЪРНЕНИ ХРАНИ-Пшеница,ориз,булгур,кускус,ечемик,овес са храните позволени да бъдат на трапезата ви всеки ден.По отношение на хляба изберете пълнозърнестия.
    • ЯДКИ-лешници,орехи и кестени ,но не прекаляваъте с тях,тъй като са доста калорични.
    • НАПИТКИ-Чаша червено вино на ден и много вода.Безаалкохолните напитки да се избягват!
    Приготвяне на ястията
    Откажете се от пърженето и преминете на задушаването и печенето на скара.Ограничете солта и мазните сосове.Заменете ги с билки и пресни подправки.
     Тук ще намерите и конкретни рецепти

    Няма коментари:

    Публикуване на коментар

    Къде е на сметка?

    реклама