четвъртък, 11 август 2011 г.

Новини от морето

Бой за сянка без пари. Чадърът на Слънчев бряг стигна 30 лева
Бой за сянка без пари. Чадърът на Слънчев бряг стигна 30 лева 3.08.2011

Полицаи разтърваваха туристи, които се биха на плажа за място. Екшънът се разигра на плажа в Слънчев бряг пред стъписаните погледи на хиляди летовници от чужбина. Двамата мъже се ступаха, тъй като нямаше достатъчно място на плажа, за да поставят чадърите си.
Оказа се, че проблем със свободните зони има почти по цялото Черноморие. Концесионерите на плажовете твърдят, че половината от плажа под наем е свободен за туристи и чадъри и шезлонги там няма.
Според туристите чадъри наистина няма, но за сметка на това в свободните зони се намират всички кабини за преобличане, химически тоалетни. Там се паркират и машините, които почистват пясъка, както и джетовете, водните колела и бананите.
"Така на практика място за чадъри няма, или ако има, то е на последна линия до тоалетните", оплакват се туристите със жалби в общините. Те от своя страна пък препращат сигналите към строителното министерство, тъй като то прави търговете за концесиите на плажовете. В крайна сметка туристите стигат до бой, за да поставят чадъра си на плажа.
Почти до бой стигат и туристите, които искат да събират тен на платен шезлонг. Там проблемът е, че хубавите места на първа линия до водата винаги са ангажирани. "И в 6 часа сутринта да дойдем на плажа, опънати хавлии на шезлонгите вече има", оплакват се туристите. Така те са принудени да ползват ВИП зоните, където сянката наистина излиза дебела.
30 лева на ден струва удоволствието да се опънеш върху мек баровски шезлонг под ефирни балдахини на Слънчев бряг например. Подобни глезотии за богати туристи има по цялото ни Черноморие. Луксозните шатри в бяло, които сякаш са извадени от приказка, обикновено се появяват пред скъпарските затворени комплекси. ВИП сянка може да се намери и в Поморие, Созопол и край бившия къмпинг "Оазис".
В повечето случаи луксозните сепарета, оборудвани с пухени шезлонги, масички и снежнобели воали, стоят празни, защото малцина могат да си ги позволят. Подобни чудеса на някои места могат да се видят и в морето върху плаващи платформи. Дали са законни, е под сериозен въпрос. Плаващите балдахини струват около 50 лева на ден.
Макар че цените в Царево са поносими, туристите там имат също голям проблем с местата. Те трудно си намират свободен квадрат, на който да опънат хавлия, без да се бръкнат за сянка. Най-драматично в момента е положението на плажа в Ахтопол, който е пренаселен от чадъри и шезлонги.
Общинските власти в Царево многократно са предупреждавали концесионерите да осигурят свободна зона за летовници, но до момента усилията им не са дали почти никакъв резултат. Общинарите с нетърпение чакат 8 август, когато от строителното министерство ще започнат проверки с GPS система и се надяват този път концесионерите да разчистят поне част от платените.
Стела Николова
Източник: standartnews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама