неделя, 26 юни 2011 г.

кулинарство

Виното и храната
Вино и супа


Да комбинираме вино със супа е нещо, за което рядко се срещаме. Звучи невероятно, а и трудно за осъществяване: проверката дали дадено вино и храна са добри партньори принципно става като все още непогълнатата хапка в устата ни се смеси с виното. Как да смесим течност с друга течност? Комбинирането на вино и супа може да даде изненадващо приятен резултати и за него важат същите принципи, както при твърдата храна:
Свежестта на белите вина може да служи като противовес на пикантни или кремсупи, почиствайки небцето и оживявайки рецепторите за следващата лъжица супа. Подходящи за целта са ризлинг, гевюрцтраминер, совиньон блан, грюнер велтлинер, албариньо, совиньон гри, шенин блан.
NB! Опитайте добро сухо шери - Fino или Manzanilla – с гаспачо.
Розето може да се третира като нещо средно между бяло и червено вино. Различните супи ще подчертаят една от двете му основни страни: или свежестта, или ароматите на дребни червени плодове. Оправдавайки имиджа си на беден роднина и на “нито риба, нито рак” розето е добър компаньон на неблагородния и адски вкусен чесън. Розето е вашето вино за чеснови супи.
При по-плътни и екстрактни супи, особено при такива на основата на домати или на месен бульон, червените вина допълват по прекрасен начин вкусовете в супата, а киселините и танините им извършват много важната работа по освежаването на небцето и подготвянето му за следващата хапка.
Към групата на супите можем да включим и ястия с повече сос, като чили, различни видове кебапи, stew и т.н. Те обикновено съдържат много на брой съставки и не е лесно веднага да решим точно какво червено вино да изберем. Изборът е голям: леки, фини, плътни, танинови и т.н. и т.н. А може ли някое по-тежко бяло да е подходящо? По-добре ще се ориентирате ако разчлените ястието на съставните му компоненти и го третирате като сосовете за паста. Например при едно чили главните съставки са кайма, домати и боб. Ако преобладават доматите, както при доматен сос за паста, най-добре ще е да изберете червено вино с по-ниска киселинност и с по-лека танинова структура. Ако преобладават бобът и месото, тогава можете да посегнете и към по-тежко вино, като каберне совиньон, шираз или малбек.
Простото и вярно правило за избора на подходящо вино към дадена супа: колкото по-светла и по-фина е супата, толкова по-леко и по-светло е виното. И обратното: колкото по-тъмна и тежка е супата, толкова по-таниново и с по-плътен цвят е виното.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама