неделя, 26 юни 2011 г.

карнавали


маска от карнавала във Венеция

Жени, облечени в костюми от ХІХ век, ще бъдат главните персонажи на традиционния карнавал във Венеция, чието официално откриване ще стане днес по обед. Площадите, улиците, каналите и мостовете на Венеция се превръщат в сцена на един от най-интересните спектакли в света. Този път обаче организаторите му решиха да сменят традиционните декори от Средновековието с обстановката и костюмите на ХІХ век, тъй като през тази година Италия отбелязва 150-годишнината от обединението си, предаде КРОСС.

Освен това художественият ръководител на карнавала Давиде Рампело постави мото на празника „Градът на жените". При официалното откриване от стометровата камбанария на централния площад „Сан Марко" в тълпата ще се спусне „ангел", чийто полет се смята за една от най-красивите церемонии по време на празника. През тази година ролята на ангела бе поверена на младата венецианка Силвия Бианкини, която ще бъде облечена в червена роля от коприна и кадифе с цветя и дантела, а зад гърба й ще се разгъва огромен плащ със знамето на Венеция.

Много туристи започнаха да пристигат във Венеция още на 19 февруари, когато на площад „Сан Марко" бе монтиран фонтан с червено вино в чест на празника на Бакхус, а на 20 февруари по Големия канал се състоя традиционният парад на гондолите с над 100 участници. След откриването обаче програмата е много по-наситена - изложби, театрални представления, музикални програми и най-различни видове шоу ще бъдат представяни от сутрин до вечер.

Специалното внимание на всички участници и гости на карнавала ще привлече конкурсът за най-добра маска, която ще бъде избрана от специално жури на 6 март. Традицията на карнавала във Венеция се корени в римския празник Сатурналии, при провеждането на който се премахвали всички социални различия и ежедневните житейски правила, а всеки можел да се весели както му харесва. Богати и бедни се криели зад маски и всеки бедняк можел да разчита на вниманието на принцеса, а патрицият можел са окаже запленен от обикновена шивачка, което в нормалния живот било практически невъзможно.

С течение на времето използването на маски излязло от тесните рамки на карнавала и се разпространило дотолкова, че през 1608 г. носенето им трябвало да бъде ограничено законодателно, тъй като преоблечените венецианци с маски така се разпищолили, че започнали да проникват в женските манастири, да се крият от кредитори и да посещават игрални и публични домове. Венецианските власти издали декрет, според който използването на маските се разрешавало само по време на карнавала или на официални банкети. За нарушаване на закона мъж бил осъждан на 2 години затвор и голяма глоба, а жените биели с камшик на площад „Сан Марко", след което били пращани в изгнание за 4 години. В края на ХІХ век карнавалът западнал и бил възроден чак през 70-те години на ХХ век.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама