вторник, 28 юни 2011 г.

БЯЛ РАВНЕЦ



Ако все още не сте си набрали две-три букетчета от нея, имайте предвид, че тя скоро ще спре да цъфти и ще трябва да чакате чак до юни следващата година, когато отново ще се покажат белите й цветове.
Едни я наричат мъжка билка, защото войниците някога задължително я носели в торбите си наред с хляба и водата заради свойството й да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да облекчава различни болки; за други белият равнец е женска билка, защото помага при маточни кръвотечения, нередовна менструация, мигрена и дори за забременяване – според една от най-популярните рецепти , която

жените с такъв проблем разпространяват помежду си, всеки ден се вари чай от 2 супени лъжици бял равнец с връх и 1 супена лъжица леко под ръба живовляк. Тази смес се кипва в 500 грама вода и после се запарва в продължение на 5 - 10 минути Щом поизстине се налива в ботилка е се пие на равни количества 3 пъти на ден преди хране.
Опитни билкари и лекари фитотерапевти твърдят, че често пъти при възпаление на яйчниците още след първата баня с бял равнец на половината тяло, болките спират и възпалението постепенно отшумява. Казват, че тези бани с бял равнец са също така успешни и при напикавания на стари хора и деца. Те били резултатни и при бяло течение. В тези случаи, наред с баните, трябвало да се пие и чай от бял равнец - по две чаши на ден. При смъкване на матката се правят също бани на половината тяло с бял равнец продължителен период от време, всеки ден се пият по четири чаши чай от цариче на глътки и с тинктура от овчарска торбичка се масажира коремната област от влагалището нагоре.
Вълшебната билка помагала и при миоми. Те се отстранявали с помощта на ежедневни бани на половината тяло с бял равнец, които се правят по-продължително време.
Чаша чай от бял равнец на гладно всеки ден помагал и при нередовна менструация.
И в критическата възраст жените трябвало да посягат редовно към чашата с чай от бял равнец – с него щели да си спестят вътрешното безпокойство и други неразположения. Много здравословни били и баните на половината тяло с бял равнец. При нервни възпаления на ръцете и краката особено благоприятни били баните с прибавка на бял равнец. Белият равнец обаче трябва да е набран по слънчево обедно време. Най-често тези бани помагали още при първия път и премахвали всички болки.
Тъй като в старите билкарски книги белият равнец бил наричан "избавление от всички беди", то той може да се използува там, където сякаш всичко вече е загубено. Чрез своята кръвопречистваща сила той би могъл да изтласка от тялото дори редица дългогодишни болести. Трябва само да се опита.
Според Атанас Коларов белият равнец действува директно и чудесно върху костния мозък и стимулира там кръвообразуването. Следователно той помага при заболявания на костния мозък, при които всяко друго лекарство е безсилно, дори при проблем на костите, за което се прилагат лечения с чай, бани и разтривания с тинктура от бял равнец. Белият равнец е добро средство за кръвоспиране при кървене на белите дробове и може, в комбинация с корен от аир, да излекува рак на белите дробове. Аировите корени се дъвчат денем, а от чая от бял равнец се пие сутрин и вечер по една чаша на глътки. Чаят помага много бързо при кървения в стомаха и силно кървящи хемороиди, както и при болки под лъжичката и силни стомашни киселини. При простудявания, гръбначни или ревматични болки трябва да се пие много чай от бял равнец и то горещ, колкото може да издьржи човек. Чаят стимулира правилната дейност на бъбреците, премахва безапетитие, отстранява газове и спазми в стомаха, смущения в черния дроб, възпаления на стомашно-чревния тракт, повишава дейността на чревната жлеза и спомага по този начин за редовно ходене по голяма нужда. Тъй като той помага чудесно и при смущения в кръвообращението и съдови конвулсии, може най-горещо да се препоръча при ангина пекторис. Неприятен сърбеж във влагалището се отстранява чрез промивки и бани на половината тяло с екстракт от бял равнец. От цветовете на белия равнец може да се приготви много добър мехлем за хемороиди.Той се приготвя от 90 г обезсолено масло или свинска мас се загряват добре, прибавят се 15 г пресни, накъсани на дребно, цветове от бял равнец и 15 г нарязани на дребно листа от малина, оставят се малко да попращят, разбъркват се и се свалят от печката. На следващия ден сместа леко се затопля, прецежда се през ленена кърпа и се сипва в предварително приготвени чисти стъкленибурканчета. Съхранява се в хладилник!
За запраката ще ви трябва една препълнена чаена лъжичка бял равнец се и 1/4 л вода – кипвате и оставяте малко да се запари.
Баня на половината тяло: 100 г бял равнец /цялата билка/ се накисва и оставя да пренощува в студена вода, на следващия ден се кипва и след това се прибавя към водата за банята
Тинктура от бял равнец: Набрани по силно слънце цветове от бял равнец се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото и се заливат с 38 до 40%-плодова ракия. Бутилката се оставя да престои 14 дни на слънце или близо до печката.


 
< Предишна   Следваща >



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама