събота, 2 юли 2011 г.

КАПКАТА НА ИСТИНАТА

Май2010
Има в днешни дни един старец. Старецът е просяк и седи пред НДК. Пред него има една опърпана картонена кутийка с жълти и сребристи монети и той поглежда към всеки от минаващите забързани хора с тъга в очите и очаква вълшебното иззвъняване в кутийката. До кутийката на предвидливо разстояние е поставена пластмасова чаша с вода - старецът често ожаднява, но не може да си позволи да напусне поста, си защото точно тогава може да е шансът на деня му.


Всеки, които се спре и пусне монета и най-вече има времето и желанието сяда до стареца и той му разказва приказката за успеха на цар от далечни времена, които придобил дарбата или проклятието да превръща в злато всичко, до което се докоснел. Както се досещате става въпрос за легендарния цар Мидас. С такава вяра в очите разказвал старецът на минувачите своята приказка за успеха, че слухът за него достигна до ушите на известен и проспериращ бизнесмен, които къде от любопитство, къде от нямане какво да прави в обедната почивка решил да отскочи до НДК и да чуе с ушите си и да види с очите си вярата на старецът в приказката му.
Доближил се той до стареца и пуснал един лев на цяло в кутийката, вълшебния звън се разнесъл като музика в ушите на стареца и още щом видял, че бизнесменът сяда до него започнал своя монолог. Разказвал ли разказвал дядото и в захласа си довършил приказката за има - няма десетина минути. Накрая гордо заявил:

- Ей такова проклятие ми дай на мене!
Бизнесменът се подсмихнал и от своя страна отвърнал:
- Глупаво старче, ти май наистина си вярваш! Нали знаеш, че 99,99% от тези легенди са измислица!
- Ха! Ето ти сам го каза - 99.99%! Значи има 00,01% истина!
Е, и!? Какво от това, когато всичко останало е лъжа!?!
- Хмм..- замислил се старецът.
- Млади човече виждаш ли тази пластмасова чаша с вода - и той посочил пожълтялата от използване чашка до себе си.
- Виждам - казал недоумявайки човекът.
- Ако кажем, че тя цялата е лъжа, а до нея вземем една капка истина.. Ти кое ще избереш от двете да запазиш, кое е по-стойностно - капката истина или чашата с лъжата?
- Ха, що за въпрос? Разбира се, че ще избера истината!- засмял се бизнесменът на глупостта на стареца.
- Такаа..- продължил стареца - а сега, ако пусна капката с истината в чашата с лъжата? Какво ще направиш - ще запазиш ли цялата чаша?
Ченето на бизнесмена се разтеглило, но преди да промълви каквото и да е старецът довършил:
- Не казвай нищо. Ти вече избра! След като истината е по-важна за теб от лъжата ще запазиш цялата чаша. Така е и с легендите - трябва да ги пазим заради истината в тях, а не да ги забравяме заради лъжата!

Бизнесменът станал поклонил се на стареца, целунал му ръка и си тръгнал, без да каже нито дума.

Скъпи приятели - нека не унищожаваме истината заради лъжата!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама