четвъртък, 21 юли 2011 г.

За свойствата и вкусовите качества на храната според древните лечители



 
  • Ползата от сладките храни-
Увеличават храненето на тялото и количеството кръв,мускулната маса и тлъстината,костите и костния мозък,психическата материя ,спермата и млякото.
Полезни са за очите,косата,за зараствания на счупвания ,очистват кръвта.Отстраняват мършавостта,жаждата,припадъците и треската.Изострят сетивата .
Според древните лечители сладките продукти са студени по естеството си,те отстраняват газовете ,сафрата ,подобряват зрението и прибавят телесно тегло.
  • Вредата от сладкото.
Поражда пенести вещества,затруднява дишането ,особено при астма ,нарушава храносмилането в стомаха ,предизвиква повръщане,отслабва  гласа,предизвиква болки в пикочния мехур и крайните участъци на червата.

  • Ползата от киселите продукти.
Преработват храната в стомаха и излишъците в червата ,възбуждат апетита.Полезни са за повечето натури.Намазването на тялото с нещо кисело го охлажда.
  • Вредата от киселото
Предизвиква парене в стомаха,гърлото и гърдите,вреди на очите,води до воднистост на организма,пречи на съзряването на гнойници и заздравяването на счупвания.Ставите отслабват,намалява се телесното тегло.
  • Ползата от солените храни  
Пречистват,възбуждат апетита,подобряват настроението,смилат храната,излишъците и' и твърдите вещества в организма..Омекотяват организма,с лекота изхвърлят вредните остатъци.Вкусът на соленото е най-силен и побеждава другите вкусове.
  • Вредата от соленото
Соленото поражда пенести вещества,сафра,газове,,болки в очите ,поврежда кръвта и предизвиква болести,свързани с излишъка на сафра,причинява обриви,краста,отоци,парене в кръвта,парене и киселини в хранопровода.
  • Ползата от лютивите и остри храни
Възбуждат апетита,смилат храната,изхвърлят развалените вещества,отстраняват отоци,излишната влага/лимфа/.Казват ,че лютивото има студено и сухо естество
,премахва припадъците ,треската причинена от излишък на  сафра и лимфа,разрежда кръвта ,а на кърмачките-млякото.
  • Вредата от лютивото
Лютивото разрехалява ставите,намалява мазнините,причинява болки в хълбоците,гърба,ръцете и  краката,предизвиква  световъртеж.Изсушава устата и небцето,предизвиква сърцебиене.Злоупотребата с лютиво предизвиква главоболие
лошо настроение и мнителност.
  • Ползата от горчивото
Изхвърлят развалените остатъци и гнойта,мазнините и лимфата. Отстраняват припадъци и треска
  • Вредата от горчивото
Горчивото предизвиква уплътняване на съдовете на шията  и цялото тяло,образува газове,лош вкус в устата 
  • Ползата от стипчивите храни
Подсушават и запичат,затова са полезни при разстройство,подсушават и лекуват язви и гнойници от рода на циреите,изхвърлят лошите и развалени тъкани останали в язвите и абцесите.
  • Вредата от стипчивото
Причинява болка в гърдите и черния дроб,предизвиква жажда ,газове в корема,загрубява гласа и стените на кръвоносните съдове на шията
ЗАБЕЛЕЖКА  -Вредата от всеки вкус може да бъде неутрализирана с прилагане на противоположен представител по вкус.Например смесване на солено и  кисело

За хранене трябва да се обзаведе приятен,уютен ,чист и леко украсен кът с приятна миризма.Храната се поглъща на малки порции.
ДОБРЕ Е ДА НЕ СЕ МИСЛИ ПО ВРЕМЕ НА ЯДЕНЕ , ДА СЕ ИЗБЯГВАТ ОТРИЦАТЕЛНИ ЕМОЦИИ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Къде е на сметка?

реклама